Θανάσης Καρπούζης

Ο Θανάσης Καρπούζης  γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7-7-1978 από γονείς  Ανδριώτες. Ο πατέρας του κατάγεται από το χωριό Πίσω μεριά και η μητέρα τουαπό το χωριό Γιαννισαίο  της Άνδρου.   Λόγω της καταγωγής των γονιών του, τα καλοκαίρια τα περνούσε πάντα στην Άνδρο, όπου και είχε την πρώτη μου επαφή με τη μουσική και τους χορούς του τόπου.

 

Το 1990 ξεκίνησε, στο τότε νεοσύστατο χορευτικό  «Συλλόγος Ανδρίων το Κόρθιον», να μαθαίνει τους ανδριώτικους  χορούς με δασκάλα τη Μαρουλιώ Πολίτου. Στα πλαίσια της αναβίωσης της ανδριώτικης παράδοσης στο χορό και τη μουσική, μέσα από το σύλλογο ξεκίνησαν και μαθήματα μουσικής (βιολί,  λαούτο) με δάσκαλο το Βασίλη Γιαννίση. Εκεί  ξεκίνησε να μαθαίνει εκείνος βιολί και ο αδερφός του λαούτο.

 

Αργότερα, πάλι στον ίδιο σύλλογο, ξεκίνησε ο αδερφός του να ψάχνει τους παλιούς ανδριώτικους χορούς  μέσα από έρευνα σε παλιούς χορευτές. Από το 1998 συνέχισε εκείνος τη δουλειά του και ανέλαβε το χορευτικό του Συλλόγου. Οι χοροί της Άνδρου τότε παρουσιάστηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις και εκπομπές στην τηλεόραση.

 

Από το 2007 και μετά ανέλαβε να διδάξει τους ανδριώτικους  χορούς στο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου γυναικών Άνδρου, που εδρεύει στη Χώρα της  Άνδρου, μέχρι και το 2013 που ένας σοβαρός τραυματισμός στο πόδι τον ανάγκασε να αποσυρθεί. Μέσα από το σύλλογο αυτό επίσης οι ανδριώτικοι χοροί παρουσιάστηκαν σε διάφορες εκπομπές και εκδηλώσεις. Ενδεικτικά: Θέατρο Δόρας Στράτου Εμμέλεια 2008-2010, «Ο τόπος και το τραγούδι του» ΕΤ3, «Ελλήνων Δρώμενα» ΕΤ3.

Έχει προσκληθεί για σεμινάριο από το χορευτικό σύλλογο «Μωμόγεροι», το Χορευτικό του Δήμου Καλλιθέας, το χορευτικό σύλλογο «Βάκχες», το χορευτικό σύλλογο Στησιχόρος, το χορευτικό όμιλο του Πανεπιστημίου Αθηνών  και το Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Όμιλο Γλυφάδας «Χοροστάσι» . Επίσης έχει διδάξει σε σεμινάριο χορού στην Κόνιτσα Ηπείρου τον Ιούνιο του 2010, σε σεμινάριο του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής Σίμων Καράς το 2014 και στο σεμινάριο χορών «Λαογραφία 2015» στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Μάιο του 2015.

Παίζει τα εξής μουσικά όργανα:  λαούτο, σαντούρι, γκάιντα, τσαμπούνα και τουμπί και κατασκευάζει τσαμπούνες, γκάιντες και τουμπιά. Παράλληλα ασχολείται με την πεζοπορία και την ξενάγηση του δικτύου μονοπατιών του νησιού.   

Διοργάνωση:

Πλέγμα

@2018 Aegeanmethexis. Andros, Cyclades, Greece.

Proudly created by Designature

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • White YouTube Icon