Γιώργος Λιάρος

Ο Γιώργος Λιάρος κατάγεται από την Ελαφόνησο Λακωνίας. Παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του το 1993 εντάχθηκε στο επαγγελματικό συγκρότημα του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και εκεί συνέχισε μέχρι το 2009. Το 2000 ανέλαβε τα πρώτα τμήματα της Δόρας Στράτου ως υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος.
 

Το 2002 και για πέντε χρόνια αναλαμβάνει το Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Πάρου, γεγονός που τον έφερε σε επαφή με την καθημερινότητα και τα βιώματα των ντόπιων κατοίκων του νησιού και το οποίο αποτέλεσε κίνητρο για να ασχοληθεί με την έρευνα της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Πάρου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων. Έτσι το 2010 δημιουργεί και κυκλοφορεί CD με αναφορά στη μουσικοχορευτική παράδοση της Πάρου με τίτλο «Χορέψτε δυο μου μάτια» το οποίο καταφέρνει να κερδίσει τις καλύτερες κριτικές.
 

Έχει πραγματοποιήσει και άλλες έρευνες για πολλές περιοχές της Ελλάδας όμως λόγω της έμφασής του στην Πάρο και τις Κυκλάδες τον καλούν να διδάξει σε σεμινάρια σε όλο τον κόσμο, όπως Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Κύπρο αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
 

Είναι εμπνευστής και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «ΧΟΡΕΥΩ». Πρόκειται για τη μοναδική έκδοση που αναφέρεται στα μουσικοχορευτικά και λαογραφικά στοιχεία της χώρας μας, αφήνοντας μια πλούσια λαογραφική κληρονομιά στα χέρια του αναγνώστη. Επίσης επιμελήθηκε το χορευτικό μέρος σε τρεις εκπομπές του Λ.Λιάβα «Το Αλάτι της Γης» που αφορούν τις Κυκλάδες και τα αιγαιοπελαγίτικα Περάσματα με κεντρικά πρόσωπα τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού, καθώς και την εκπομπή «ΚΟΡΙΝΘΙΑ -ΑΡΓΟΛΙΔΑ».
 

Το 2017 επιμελήθηκε το θεματικό μέρος της «Κορινθίας» στην παράσταση «Εδώ είναι αλώνι για χορό» του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.Σήμερα είναι χοροδιδάσκαλος στο Χορευτικό Σύλλογο «ΤΕΓΕΑ», στον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας Λουτρακίου, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμάτας «Αγία Τριάδα» και στη Λαογραφική Στέγη Κορίνθου. Όμως πέρα από αυτούς έχει και τον προσωπικό του χώρο διδασκαλίας στον Πειραιά, την «Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού» με την οποία έχει δημιουργήσει σειρά παραστάσεων που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στη σκηνή του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης. Τον Ιανουάριο του 2012 «Τον χορό να νοστιμίσω», τον Φεβρουάριο του 2013 το «ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ…», τον Μάρτιο του 2015 το «ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ – ΖΩ», τον Μάιο του 2016 «Το Hμερολόγιο», η οποία παρουσιάστηκε και στο Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Απρίλιο του 2018 την «ΚΟΡΙΝΘΙΑ» στο Θέατρο του ACS, οι οποίες δέχθηκαν τις καλύτερες κριτικές από ανθρώπους του χώρου αλλά και από κριτικούς του τύπου.

Τέλος, επιμελείται καταγραφική έρευνα στην Περαχώρα Λουτρακίου με σκοπό τη διάσωση του πλούσιου πολιτιστικού πλούτου της περιοχής αλλά και τη δημιουργία μιας ηχητικής έκδοσης.

Διοργάνωση:

Πλέγμα

@2018 Aegeanmethexis. Andros, Cyclades, Greece.

Proudly created by Designature

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • White YouTube Icon