Καλλιτεχνικός διευθυντής του Αιγαίου μέθεξις ο Νίκος Οικονομίδης

March 7, 2018

 

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αιγαίου μέθεξις έχει αναλάβει ο δεξιοτέχνης του βιολιού και συνθέτης, Νίκος Οικονομίδης.

Ο Νίκος Οικονομίδης γεννήθηκε στη Σχοινούσα των Κυκλάδων σε μουσική οικογένεια πολλών γενεών και πήρε τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα από τον παππού και τον πατέρα του.

Σπούδασε κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών ξεκίνησε την επαγγελματική του συνεργασία με τη Δόρα Στράτου. Συμμετείχε στην καταγραφή της εθνικής μας μουσικής, από τον Έβρο ως την Κύπρο, σε δίσκους και σε φιλμ.

Έχει καταγράψει τη μουσική παράδοση των Κυθήρων στο διπλό δίσκο με τίτλο: Πέρασμα στα Κύθηρα, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Μυρτιά» Κυθήρων, και την παραδοσιακή μουσική της Αμοργού, μαζί με τον σύλλογο πολιτισμού και τέχνης «Σημωνίδης», στο δίσκο Πέρασμα στην Αμοργό.

Ολοκλήρωσε την έρευνα και την καταγραφή της μουσικής παράδοσης του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, παρουσιάζοντάς τη στο δίσκο Ανατολικά του Αιγαίου. Έχει κυκλοφορήσει, επίσης, τρεις προσωπικούς δίσκους, με δικά του τραγούδια: Αρχόντισσα του λιμανιού, Αντικέρι και Χορός στα κύματα, και δυο με ερμηνεύτρια την Ελένη Λεγάκη: Αγάπη και θάλασσα και Όταν ακούω το βιολί.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει το τρίτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής «Sharg Taronalari» (Μελωδίες της Ανατολής) που διοργανώνεται στη Σαμαρκάνδη υπό την αιγίδα της UNESCO.

Το 1990 δημιούργησε μαζί με άλλους μουσικούς τη μουσική ομάδα «Κέρος», η οποία έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του παραδοσιακού χώρου, καθώς επίσης, με έντεχνους συνθέτες και τραγουδιστές.

Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική στο University of Southern Μaine. Το 2001 ίδρυσε τη μουσική εταιρία «Keros Music» με σκοπό τη συστηματική καταγραφή και προώθηση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Διοργάνωση:

Πλέγμα

@2018 Aegeanmethexis. Andros, Cyclades, Greece.

Proudly created by Designature

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • White YouTube Icon