Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου για το "Αιγαίου Μέθεξις"

May 31, 2018

 

Ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου ιδρύθηκε το 1985 και από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αποτελεί ζωντανό κύτταρο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Άνδρου. Στέκει δίπλα στις γυναίκες του Τόπου μας ενημερώνοντάς τους σε θέματα που αφορούν την υγεία, την ψυχολογία, την εργασία, τα παιδιά διοργανώνοντας ομιλίες, ημερίδες και σεμινάρια.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων. Συμμετέχει ανελλειπώς από το 2006 στις ετήσια Πανκυκλαδικά Συνέδρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε άλλο νησί. Το 2014 διοργάνωσε ένα από τα ποιό μεγάλα  και επιτυχημένα Συνέδρια ,στην διάρκεια του οποίου ξεκίνησε η λειτουργία της Ομοσπονδίας.
 

Εκτός από την κοινωνική δράση έχει και έντονη παρουσία  στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Διατηρεί χορευτικό εκμάθησης παραδοσιακών χορών με την ονομασία "ΧΟΡΕΥΑΝΔΡΟΣ" με 6 τμήματα και 120 χορευτές όλων των ηλικιών. Πλαισιώνει όλες τις επίσημες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Άνδρου.

Αναβιώνει παραδοσιακά έθιμα που τείνουν να εκλείψουν όπως τα παλιά Ανδριώτικα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, το Γαιτανάκι τις Απόκριες, τον Κλήδονα του Αη Γιαννιού,και αποτελεί πρεσβευτή του νησιού μας , γιατί ταξιδεύει συχνά καλεσμένο σε Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας τους Ανδριώτικους χορούς. Οι χοροί αυτοί είναι μοναδικοί στις Κυκλάδες και διδάσκονται στο Σύλλογο σε ειδικό τμήμα εκμάθησης.
 

Οι χοροί της Άνδρου  καταγράφηκαν και διατηρήθηκαν από ομάδα ντόπιων χορευτών με επικεφαλής τον Θανάση Καρπούζη. 

Οι χοροδιδάσκαλοι του Συλλόγου είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ  με ειδικότητα Παραδοσιακών Χορών, έτσι ώστε να γίνεται σωστή εκμάθηση και διάδοση της  παράδοσης ,αποφεύγοντας τους εντυπωσιασμούς και τα φολκλόρ που δυστυχώς είναι διαδεδομένα στις μέρες μας. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε τη χαρά χοροδιδάσκαλος να είναι η Γεωργία Ξανθού η οποία ξεκίνησε από μικρό κορίτσι να μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς στο Σύλλογο, τους αγάπησε τόσο πολύ, που σπούδασε αυτή την ειδικότητα , και γύρισε πάλι πίσω στο νησί της δασκάλα πια στο Σύλλογο από όπου ξεκίνησε!
 

Στο βεστιάριο του Συλλόγου ανήκουν παραδοσιακές φορεσιές της Άνδρου ραμμένες σύμφωνα με τις αυθεντικές που υπάρχουν στο Μουσείο Μπενάκη και σε γκραβούρες από βιβλία του 18ου αιώνα.
 

Το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών "ΧΟΡΕΥΑΝΔΡΟΣ" διοργανώνει εδώ και 20 χρόνια Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Χώρα της Άνδρου στο τέλος Ιουνίου, με καλεσμένα χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχα ταξιδεύει και αυτό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σαντορίνη, Νάξος, Κέα,Τήνος, Σύρος, Σίφνος, Καρδίτσα, Αρεόπολη Μάνης, Λίμνη Ευβοίας, Ρέθυμνο Κρήτης, Καβάλα και Στοκχόλμη Σουηδίας είναι μερικά από τα μέρη που έχει παρουσιαστεί.
 

Οι αποστολές του Συλλόγου πολλές φορές συνδυάζουν τους τοπικούς χορούς με την τοπική γαστρονομία. Χαρακτηριστική η συμμετοχή μας εδώ και 10 χρόνια στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" το οποίο γίνεται στη Σίφνο όπου έχουμε παρουσιάσει δεκάδες φαγητά και γλυκά της Άνδρου!
 

Χαιρετίζουμε το Βιωματικό Σεμινάριο "Αιγαίου Μέθεξις"  και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε και εμείς μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής της παράδοσης που γίνεται πρώτη φορά στην Άνδρο. 
 

Καλώς να έρθετε όλοι στο νησί μας και καλή επιτυχία σε αυτό το υπέροχο σεμινάριο!

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ  του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου     

Ρένα Σακελλάρη

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Διοργάνωση:

Πλέγμα

@2018 Aegeanmethexis. Andros, Cyclades, Greece.

Proudly created by Designature

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • White YouTube Icon